Beginnen met kaartweven - de basis

Gepubliceerd op 11 april 2020 om 20:35

Vol enthousiasme en verbazing zag ik de eerste bandjes gemaakt met kaartweven voorbij komen; zo'n 3 jaar geleden op een middeleeuws evenement. De weefster was behendig in haar werk, je zag dat ze al uren ervaring in de handen had zitten. Wat was het mooi! En op dat moment besloot ik voor mijzelf; dit wil ik ook leren!

Een aantal weken en heel wat gemopper verder - ik werd wanhopig. Er was zo weinig op internet of in boeken te vinden over deze mooie hobby. Overal werd het anders beschreven, de patronen die ik op internet kon vinden leken in de verre verte qua techniek niet op elkaar en ik kon al helemaal geen wijs worden uit het zo historisch mogelijk weven. Help!

Na een aantal ervaren weefsters gesproken te hebben en vooral veel zelf proberen en testen begon het plaatje langzaam vorm te krijgen. Zo begon mijn avontuur van vallen en opstaan. Vooral niet opgeven en heel veel geduld hebben!

 

Ik deel de tips en tricks die ik in de afgelopen jaren geleerd heb graag met jullie. Dit wordt een reeks van verschillende onderwerpen die ik zal bespreken:

- De basis

- Hoe kies je het juiste garen?

- Kaarten en shuttles

- Weefgetouwen

- Patronen en schema's

- Verschillende technieken

Ook zal ik bij ieder onderwerp benoemen hoe je op moderne manier én historisch correcte manier van start kunt gaan.

 

Veel leesplezier!

 

De basis

De technische kant achter het kaartweven.

 

Kaartweven is in feite door het laten "draaien" van draden om elkaar heen een dunne platte band creëren. De draden dienen gespannen te worden tussen twee vaste punten. Dit kan horizontaal zijn maar ook verticaal. De spanning op de draden bepaald onder andere de stevigheid van de band. De kaarten zijn benodigd om het weefsel zijn bekende structuur te geven. Elke kaart is voorzien van meestal 4 gaten. Maar er zijn ook technieken waarmee je met 2 gaten, 5 gaten of 6 gaten werkt. Door ieder gat gaat één draad. De wijze hoe de draad door het gat gaat (van links naar rechts, of van rechts naar links) bepaald ook de draaiing van de draad in het weefsel. Dit heet de S en Z richting. Door middel van het vooruit of achteruit draaien van de kaarten, vormt men een patroon in het weefsel. Bij elke kwartslag draaien haalt men een inslagdraad door de opening gevormd door de kaarten. Deze inslagdraad zorgt voor de binding van het weefsel. Dit is kaartweven in het kort.

 

Benodigdheden

Wat heb je nodig om te starten?

 

In principe heb je niet veel spullen nodig om een mooie band te kunnen maken.

- garen (bij voorkeur geen acryl garen, dit rekt te veel waardoor het weven erg moeilijk wordt)

- een patroon

- kaarten

- shuttle

 

In verdere hoofdstukken ga ik dieper in op de verschillende benodigdheden en waar op te letten als je historisch wilt weven.

 

Geschiedenis

Kaartweven is een manier van weven die al erg oud is.

 

Men zegt dat de oudste geweven band is uit Egypte, 945 v. Chr., maar daar zijn de meningen over verdeeld. Anderen claimen dat in Scandinavië de oudste vondst is gedaan, uit de 2e eeuw n. Chr. In Denemarken is een plaats genaamd Oseberg, waar de rijkste schat is gevonden in 850 n. Chr., een weefgetouw met 52 ingeweven kaartjes.

 

In West-Europa is kaartweven pas echt bekend geworden sinds de Romeinse tijd.

Kaartweven werd eerst als boerenambacht gedaan, en later in de 9e eeuw, (toen er vanuit het Midden-Oosten luxere mogelijkheden kwamen zoals zijde en goud-zilverdraad) ook door de dames aan het hof.

Na de middeleeuwen en met de komst van modernere machines om soortgelijke banden te kunnen maken verloor kaartweven populariteit, maar werd in 1873 aan het licht gebracht toen er een benen kaartweefkaartje werd gevonden in Zweden, waarna een onderzoekt werd opgezet en men deze vergeten manier van weven ging herontdekken.

 

Boeken en websites

Er zijn een aantal goede en duidelijke boeken over kaartweven die ik zeker kan aanraden aan elke beginner. Het is belangrijk om éérst de basis en de techniek te begrijpen en dan pas aan de slag te gaan met het zelf ontwerpen van patronen of het proberen van moeilijkere technieken. Het probleem bij Nederlandstalige boeken is dat ze vrijwel niet aan te komen zijn. Het zijn vaak oudere boeken uit de jaren '70 die niet meer gedrukt worden. De Engelstalige boeken zijn wel goed aan te komen, alhoewel er een goede Engelstalige kennis voor nodig is.

 

Boeken - Nederlands

Het Kaartweef boek door Candace Crockett. Klik hier voor de website.

Kleurig Kaartweven door Charlotte Lenz. Klik hier voor de website.

Kaartweven voor beginners door Marijke van Epen. Klik hier voor de website.

 

Boeken - Engels

Applesies and Fox Noses door Maikki Karisto & Mervi Pasanen. Klik hier voor de website.

Tablets at Work door Claudia Wollny. Klik hier voor de website.

The Techniques of Tablet Weaving door Peter Collingwood. Klik hier voor de website.

Ecclesiastical Pomp & Aristocratic Circumstance door Nancy Spies (speciaal interessant voor de techniek brokaat/brocheren) Klik hier voor de website.

 

Websites

Het Bandweefblog door Marieke Kranenburg. Een erg informatieve website over bandweven en kaartweven. Marieke omschrijft haar uitdagingen en geluksmomenten met de hobby. Als er iemand in de Nederlandse weefwereld is met veel kennis over weven is het Marieke wel!

Shelagh Lewins's website. Engelstalig maar zeker informatief over historische patronen, hun oorsprong en gebruiken.

Linda Hendrickson's website. Engelstalig en vooral veel informatie over teksten/letters weven met kaartweven.

Silvia Aisling's website. Duitstalig. Silvia heeft ontzettend veel historische banden nagemaakt tot in de kleinste details. Haar website is zeker een aanrader als je meer over historische banden wilt weten.

Randi Stoltz's website. Noors (even google translate gebruiken). Randi is een zeer ervaren wever uit Noorwegen die vooral focust op de Scandinavische historische banden.

 

De lijst met boeken en websites zal ik blijven aanvullen mocht ik iets interessants tegen komen!

 

 


Dit was het voor de basisinformatie! Binnenkort volgen de andere blogposts. Deze zullen ook op mijn Facebook en Instagram pagina komen te staan.

Mocht je tijdens het lezen van deze blogs vragen hebben dan hoor ik het graag!

Kaartweefband met de threaded in/ingeregen techniek. Katoengaren.

Reactie plaatsen

Reacties

Ton
2 jaar geleden

Mooi verhaal, dank je